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Dear Dr. Palermo: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
October 1, 2013, you requested an interpretation of a requirement of the Federal gas pipeline 
safety regulations at 49 CFR Part 192. Specifically, you asked whether the§ 192.281(a) 
restriction on the use of miter joints applies to factory-made large diameter mitered tees and 
elbows. 

You stated that for pipe sizes 12 inches and less in diameter, gas operators generally use molded 
fittings; however, for pipe sizes greater than 12 inches, molded fittings are not as readily 
available and gas operators need to use tees and elbows that are fabricated in a factory using 
several miter joints. You asked if a gas operator can install a fabricated fitting (tee or elbow) 
containing miter joints if the fitting was made in a factory under the regulations, or whether a 
special permit would be required. 

In reviewing the relevant code sections,§ 192.281(a) states: 

(a) General. A plastic pipe joint that is joined by solvent cement, adhesive, or heat fusion 
may not be disturbed until it has properly set. Plastic pipe may not be joined by a 
threaded joint or miter joint. 

However, the scope of 49 CFR Part 192, Subpart F does not apply to joining during the 
manufacture ofpipe or pipeline components. Section 192.271(b) states: 

(b) This subpart does not apply to joining during the manufacture of pipe or pipeline 
components. 

In order to address your question, PHMSA reviewed the reference standards applicable to plastic 
pipe fittings. Appendix AI ofthe American Society for Testing and Materials (ASTM) D2513-
99, which is incorporated by reference in Part 192, addresses plastic pipe diameters greater than 
12 inches and up to 24 inches. Section Al.4 of this appendix addresses fittings. It states that for 
butt-type fittings, the fittings must meet the requirements of ASTM D 3261. Section 4.1.2 of 
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ASTM D 3261 states that fittings fabricated by thermal welding are not included in this 
specification. 
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Therefore, the referenced standard is not applicable to fabricated fittings. If an operator plans to 
use a fabricated fitting greater than 12 inches, the operator must first apply for a special permit 
under 49 CFR 190.341. 1 

If we can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe of my staff at 202-366-5523. 

Sincerely, 

A~ 
c/ Johri A. Gale 

Director, Office of Standards 
and Rulemaking 

1 With regard to the September 1979 letter to Mr. Petro ofPlexco referenced in your request, it addresses the non­
applicability of§ 192.281 to manufactured fittings but does not discuss the requirements to qualify a fabricated 
fitting for use. 
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Palermo Plastics Pipe (P3
) Consulting 

654 Watershaw Drive 
Friendsville, TN 37737 

October 1, 2013 

Mr. Jeffrey D. Wiese 
U.S. Department of Transportation 

Palermo Plastics Pipe (P3
) 

Consulting 
Dr. Gene Palermo 

www.plasticspipe.com 

Email: gpalermo@plasticspipe.com 
Phone: 865-995-1156 
Cell: 703-201-8987 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Mail Stop: E24-455 
1200 New Jersey Ave., SE, 
East Building, Second Floor 
Washington, DC 20590-0001 

Re: Request for Interpretation for Part 192.281(a): 

Dear Mr. Wiese, 

I respectfully request an interpretation for Part 192.281(a) as to whether a special 
permit is required for installation of large diameter fabricated mitered tees and elbows. 
For pipe sizes 12" and less, gas operators generally use molded fittings. For pipe 
sizes greater than 12", molded fittings are not as readily available and gas operators 
need to use tees and elbows that are fabricated in a factory using several miter joints. 

At recent industry meetings, there has been some confusion on the interpretation of 
Part 192.281(a): 

§ 192.281 Plastic pipe. 

(a) General. A plastic pipe joint that is joined by solvent cement, adhesive, or heat 
fusion may not be disturbed until it has properly set. Plastic pipe may not be joined by 
a threaded joint or miter joint. 

It is generally understood in the industry that the gas operator may not make miter 
joints in the field. The question is may a gas operator install a fabricated fitting (tee or 
ell) containing miter joints if the fitting was made in a factory, and may the gas 
operator install that miter fitting without the need for a special permit? 



Some have the opinion that a special permit is not required because the fabricated 
miter fitting is made in a factory. This appears to be the interpretation of DOT in 1979 
based on a letter from Cesar De Leon to Paul Petro - see Attachment A. 

Others have the opinion that a special permit is required because, even though the 
fabricated miter fitting is made in a factory, it is not made in accordance with a product 
standard that is referenced in Part 192. 

Our key question is whether or not a special permit is required for a gas operator to 
install fabricated mitered tees and elbows that are made in a factory. Thank you. 

Respectfully, 

Dr. Gene Palermo 
Palermo Plastics Pipe (P3) Consulting 
654 Watershaw Drive 
Friendsville, TN 37737 
865-995-1156 (Ph) 
gpalermo@plasticspipe.com 

CC: John Gale 
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Attachment A 

DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 
RESEARCH AND SPECIAL PROGRAMS ADMINISTRATION 

WASktNG'tON. D.C. 20!580 

Mr. P. P .. Petro 
Director - Technical Services 
3240 North Mannheim Road 
Franklin Park, minois 60131 

Dear Mr. Petro; 

SEP 2 5 nr-
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This reponds to your letter of July 6, 1979, asking if the rule in 49 CFR 
192.28I(a), stating that 11plastic pipe may not be joined by a threaded joint or 
miter joint," applies to the manufacture ot fittings in a plant. 

As indicated by Section 192.21l(b), neither section 192.281 nor any of the other 
provisions of Subpart F concerning the joining of materials apply to joining 
that is performed during the manufacture of pipe or components (including 
fittings). The regulations do apply to any joining of pipe or components that 
occurs !or gas pipeline transportation purposes outside the manufacturing 
factory. Such joining is normally performed at·a pipeline construction site or 
in fabrication shops • 
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